To najbardziej efektowne ciasto bez pieczenia, jakie znam. Potrzebne są tylko trzy składniki
To ciasto bez pieczenia to kolorowe ciasto z galaretek. Deser efektowny i smaczny. Aby go zrobić, potrzebujesz jedynie trzech rzeczy: serka homogenizowanego, galaretek i wody. Takie ciasto na zimno jest doskonałym deserem na każdą okazję.
Jak zrobić kolorowe ciasto z galaretek?
Cała filozofia to wylewanie kolejno białych i kolorowych warstw. Dlatego zrobienie deseru wymaga nieco cierpliwości. Warstwa biała to serek homogenizowany z galaretką przezroczystą, jednak możesz tu również wykorzystać dowolną galaretkę owocową, jeśli chcesz. Wówczas warstwa z serka będzie miała pastelowy kolor, w zależności od tego, jakiej galaretki użyjesz. Rada: jeśli chcesz uzyskać w swoim deserze dużo kolorów, podziel serek na dwie porcje i do każdej daj inną galaretkę (np. czerwoną i zieloną).
Pomiędzy warstwami z serka są warstwy ze zwykłych galaretek. Od ciebie zależy, jakie smaki i kolory wybierzesz. Ważne jest, aby galaretki rozpuszczać w mniejszej ilości wody, niż to proponuje producent.
Ważne jest, aby galaretki stały w temperaturze pokojowej, aby można było wylewać kolejne warstwy. Kiedy te stężeją, dopiero wylewa się kolejne. Mogą być dowolnej grubości, choć naszym zdaniem te cieniutkie są najbardziej efektowne (i szybciej zastygają, dzięki czemu deser będzie szybciej gotowy).
Ciasto bez pieczenia z galaretek i serka można zrobić w szklanym naczyniu lub naczyniu silikonowym do tego typu deserów.
Przepis: Kolorowe ciasto na zimno
Pyszny i prosty pomysł na deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 152 w każdej porcji
Składniki
na białe warstwy:
- 4 serki homogenizowane (800 g)
- 2 galaretki przezroczyste
- 400 ml wody
na kolorowe warstwy:
- 4 galaretki owocowe
- 1200 ml wody
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPrzygotuj masę z serka: wodę zagotuj i we wrzątku rozpuść dokładnie dwie przezroczyste galaretki (poświęć chwilę i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści). Odstaw do ostudzenia i wymieszaj dokładnie z serkiem. Zrób kolorowe galaretki: każdą rozpuść w nieco mniejszej ilości wody, niż jest to podane na opakowaniu (ok. 300-350 ml wody na galaretkę). Naczynie, w którym chcesz robić deser, schłodź w zamrażarce. Wszystkie galaretki trzymaj w temperaturze pokojowej.
- Robienie kolorowych warstwWylej na dno naczynia pierwszą cieniutką warstwę i wstaw do lodówki. Kiedy stężeje, wylej kolejną i tak do zużycia galaretek. Wylewaj na przemian białe i kolorowe warstwy.
Jak podawać kolorowe ciasto z galaretek?
Ciasto musi dobrze stężeć, aby można je było wyjąć z formy czy naczynia i pokroić. Naczynie można najpierw na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie, aby deser ładnie się odkleił od brzegów i był gładki na całej powierzchni.
Pokrojone kawałki takiego ciasta na zimno to deser idealny do kawy, herbaty czy na przyjęcia.